Látnivalók

Balatonvilágos két üdülőtelep, Aliga és Világos egyesüléséből keletkezett. Közel 45 évvel ezelőtt még Balatonfőkajárhoz tartozott és Világos-major néven szerepelt, utalva ezzel a tiszta égboltra és a sok napsütésre. Elnevezése is jellegzetes: Aliga egy - valószínűleg - létező csárdáról kapta a nevét, Világos pedig az itteni föld világos színéről.

A Balaton medre itt homokos, a vízminőség kiváló, vízmélysége sekély, több száz méteren biztonságosan élvezhetik a vizet az úszni nem tudók is.

Legszebb kilátás a Panoráma-kilátóról nyílik, ahol Mészöly Géza és Csók István festőművészek merítettek ihletet balatoni képeikhez.

Mészöly Gézának emlékművet állítottak a róla elnevezett sétányon, a 12 m magas Millenniumi emlékmű Mihály Gábor szobrászművész alkotása.

Településről a főszezonban hajójárat közlekedik Siófokig Balatonalmádi érintésével.

A község elsősorban a nyugalomra és kikapcsolódásra vágyóknak kedvez, de megtalálják a számításaikat az aktív pihenők is, akik sportolni - teniszezni, úszni, vitorlázni - szeretnének.

A sétát, kerékpározást, lovaglást kedvelők megfelelő útvonalat találnak a magas parton, ahonnan gyönyörű látkép nyílik a Balaton egész keleti medencéjére.